Per què Educació ambiental?

Fa poc, amb motiu del Dia mundial del Medi ambient, des de l’SBEA (Societat Balear d’Educació ambiental), ens varen demanar a algunes persones que responguéssim, mitjançant una gravació en vídeo, a una d’aquestes quatre preguntes: 1) Què podem fer nosaltres pel medi ambient?; 2) Per què celebrem dia 5 de juny?; 3) Per què és tan necessària l’Educació ambiental?; 4) Quin paper tenc en l’Educació ambiental?

Jo vaig triar la tercera pregunta i vaig enviar la meva gravació, que podeu veure tot seguit. No obstant, donat que el so es sent un poc baix -el meu equip de gravació és un simple mòbil…- he afegit també la seva transcripció aproximada. Aprofit per convidar-vos a reflexionar sobre quina seria la vostra resposta a a alguna d’aquestes preguntes. Perquè són qüestions que ens afecten a tots.

Em demanau per què consider tan necessària l’Educació ambiental…

Doncs, al meu parer, perquè  gairebé no sabem d’on ve i el valor real de tot allò que empram, i tampoc on va a parar i quins efectes produeix allò que rebutjam.  I aquesta perillosa creença en un món que pot funcionar màgicament satisfent tots els nostres desitjos i eliminant tot allò que ens fa nosa, ens aboca indefectiblement a crisis socio-ambientals cada vegada més profundes, perilloses, persistents i irreversibles.

Contaminació química de les aigües, erosió i alteració dels sòls, accidents nuclears, vessaments petroliers, emissió contínua de gasos d’efecte hivernacle, desforestació, pèrdua de biodiversitat, dispersió massiva de plàstics, destrucció d’ecosistemes, consum creixent d’energia no renovable, ocupació contínua del medi natural,  i altres,  són només alguns dels molts efectes ambientals que, juntament amb els socials -en termes de desigualtat i de reducció de la qualitat de vida- en resulten del comportament irresponsable de molts i de l’ambició o la ignorància temerària d’alguns, ja siguin persones, institucions o corporacions.

Cal, doncs, modificar urgentment les característiques del nostre model socioeconòmic i cultural, per tal de caminar cap a una societat ecològicament sostenible, socialment justa i econòmicament viable, com s’ha dit tantes vegades. I per això, ens cal l’EDUCACIÓ AMBIENTAL . Una Educació adreçada a les persones i als col·lectius, als infants i als adults, per sensibilitzar, informar i crear consciència dels efectes de les nostres accions sobre el medi ambient; per conèixer les causes profundes, i no tan sols els símptomes, de la problemàtica socio-ambiental, però també del nostre poder individual i col·lectiu per canviar les coses. Cal que l’Educació ambiental, amb més de quaranta anys d’existència a l’esquena, adapti constantment les seves estratègies d’actuació, mitjançant processos participatius,  i que no oblidi en cap moment que aquesta no és l’única  via per posar fre a uns estils de vida insostenibles. Però també és necessari que recordi el seu caràcter imprescindible en el conjunt de les accions que es requereixen per avançar cap aquestes transformacions: perquè si no comptam amb la voluntat majoritària d’uns ciutadans i ciutadanes  ambientalment educats, aquest canvi urgent de les nostres relacions amb el medi, del qual en formam part, esdevindrà impossible o arribarà massa tard.

Publicado por albertcatalan49

Nascut a Queralbs (Girona) el 14 de gener de 1949. Viu a Esporles (Mallorca) des de 1976. Casat. Dos fills i tres néts. Biòleg, Professor d'Institut i d'Universitat. Jubilat.

2 comentarios sobre “Per què Educació ambiental?

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

MÉS per Llucmajor

MÉS per Llucmajor és un projecte polític plural, ampli, que representa l’espai polític d’esquerres, sobiranista i ecologista del municipi de Llucmajor.

Variat d'incerteses

Lloc on compartir el que llegesc, el que escric, el que veig i el que escolt; allò que em fa pensar i, sobretot, dubtar.

Contar es vivir (te)

Si tienen curiosidad será un placer compartirme con ustedes

WordPress.com en Español

Blog de Noticias de la Comunidad WordPress.com

A %d blogueros les gusta esto: